Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι τέλεια κατασκευάσματα, έχουν κι αυτές τα ελαττώματά τους. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα "γεωμετρική παραμόρφωση".
Είδη παραμορφώσεων
Οι παραμορφώσεις αυτές οφείλονται στον φακό της μηχανής. Αποτελούν κοινό γνώρισμα όλων των ζουμ φακών και είναι εντονότερες στις δύο ακραίες εστιακές αποστάσεις. Μπορούμε να τις χωρίσουμε, κυρίως, σε δύο είδη:
Μεταφράζεται στην τάση σύγκλισης των καθέτων και οριζοντίων γραμμών προς το κέντρο τής εικόνας και παρατηρείται κυρίως σε τηλεφακούς.
Κατά την παραμόρφωση αυτή, οι κάθετες και οι οριζόντιες γραμμές έχουν την τάση να αποκλίνουν από το κέντρο της εικόνας. Αντίθετα με την κυλοειδή, το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε ευρυγώνιους φακούς.
Υπάρχει κι ένα τρίτο είδος γεωμετρικής παραμόρφωσης, το λεγόμενο “mustache distotion”. Πρόκειται για τον συνδυασμό κυλοειδούς και βαρελοειδούς παραμόρφωσης, με την πρώτη να εμφανίζεται στην περιφέρεια της εικόνας και την δεύτερη στο κέντρο της, και πήρε το όνομά του από την ομοιότητα του με μουστάκι.
Επιδιόρθωση παραμορφώσεων
Το πρόβλημα αυτό των γεωμετρικών παραμορφώσεων, είναι εντονότερο και πιο σύνηθες στους φθηνούς ζουμ φακούς, ειδικά σε αυτούς με εξαιρετικά μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων (πάνω από 4x - 5x), στις άκρες του καρέ και όταν γίνονται λήψεις θεμάτων που περιλαμβάνουν γεωμετρικά σχήματα με εμφανείς κάθετες και οριζόντιες γραμμές (πχ. κτήρια, πόρτες, παράθυρα) ή θαλάσσιους ορίζοντες (πχ. κατά τη φωτογράφηση ηλιοβασιλέματος).
Για τη μείωση των παραμορφώσεων, κατά τη λήψη, υπάρχουν δύο κινήσεις που μπορούν να γίνουν:
Πρώτον, να δοθεί προσοχή ώστε η επιλογή τής εστιακής απόστασης του φακού να μην περιλαμβάνει τα δύο ακραία εστιακά μήκη και δεύτερον, στην περίπτωση που πραγματοποιείται λήψη θεμάτων με εμφανείς κάθετες και οριζόντιες γραμμές, να γίνεται προσπάθεια το θέμα να μην εξαπλώνεται σε όλο το καρέ τής εικόνας, αλλά να περιορίζεται στο κέντρο της. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί η απόσταση θέματος και μηχανής και όχι να χρησιμοποιηθεί φακός με μικρότερο εστιακό μήκος.
Ολοκληρωτική εξάλειψη των παραμορφώσεων μπορεί να γίνει μέσω επεξεργασίας.
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!