Το iDrones.gr είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά site που η θεματολογία του καλύπτει επικαιρότητα, ειδήσεις και νέα γύρω από τα drones!

Πρόσφατα λοιπόν το iDrones δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, μέσα από το οποίο μας ενημέρωσε για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ερασιτέχνες χειριστές drone. 

Μέσα από 16 ερωτήσεις-απαντήσεις το τοπίο "ξεθολώνει" και πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Που και πότε επιτρέπεται να πετάμε, και με ποιες προϋποθέσεις.

 

 

Σε ισχύ έχει τεθεί απο της αρχές του έτους ο κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - ΣμηΕΑ, δηλαδή τα γνωστά drones. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι απαιτήσεις του ΦΕΚ Αριθμ.Δ/ΥΠΑ/21860/1422 για τους ερασιτέχνες χειριστές drone με βάρος μέχρι 4 κιλά (ανοιχτή κατηγορία).

Οι παρακάτω ερωτήσεις - απαντήσεις αφορούν μόνο τους ερασιτέχνες χειριστές - χομπίστες των drones το βάρος των οποίων ειναι μικρότερο απο 4 κιλά.

 

1. Χρειάζομαι άδεια χειριστή (πτυχίο) για να πετάξω το drone μου;

Αν το βάρος του drone είναι μέχρι 4 κιλά δεν χρειάζεται άδεια χειριστή (πτυχίο). Από 4 κιλά και πάνω χρειάζεται άδεια χειριστή και εγγραφή στο μέσο της εφαρμογής της ΥΠΑ dagr.hcaa.gr

 

2. Το drone το ασφαλίζω υποχρεωτικά;

Όχι. Η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. Όμως έχω αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που προκληθούν απο την πτήση μου σε περίπτωση ατυχήματος. Όποτε καλό είναι να το έχουμε ασφαλισμένο.

 

3. Πού απαγορεύεται να πετάω;

α) Πάνω απο ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων 
β) Σε εναέριο χώρο όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών 
γ) Εντός των ζωνών κυκλοφοριας των αεροδρομίων (ΑΤΖ) σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων απο την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης /απογείωσης από/προς αεροδρόμιο 
δ) Πάνω - πλησίον - εντός στρατιωτικών περιοχών,εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών 
ε) Πάνω -πλησίον -εντός στρατιωτικών ή πολιτικών αεροδρομίων και ελικοδρομίων 
ζ) Πάνω -πλησίον απο φυλακές,νοσοκομεία,ιδρύματα,αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία 
η) Σε περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας

Και τέλος σε απαγορευμένες, περιορισμένες, επικίνδυνες και δεσμευμένες περιοχές όπως αυτές αναφέρονται στις αεροναυτικές εκδόσεις (ΝΟΤΑΜ).

 

4. Πότε πετάω;

Η διεξαγωγή της πτήσης διενεργείται στα χρονικά όρια μισής ώρας πρίν την Ανατολή του ηλίου έως μισής ώρας μετά την Δύση του ηλίου.

 

5. Χρειάζομαι πτυχίο αγγλικών και πιστοποιητικό υγείας για την αγορά του drone;

Όχι μονο τα ευρώ για να το αγοράσω.

 

6. Μπορώ να πετάω υπό την επήρεια αλκοόλ;

Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ φάρμακων ή άλλων ουσίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χειρισμό σου.

 

7. Μπορω να μεταφέρω υλικά με το drone;

Απαγορεύεται η μεταφορά και η ρίψη αντικειμένων απο το drone.

 

8. Υπάρχει όριο ηλικίας για την αγορά του drone;

Όχι

 

9. Η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone με υποχρεώνει σε κατι ; Πρεπει να το δηλώσω δηλ κάπου αυτο;

Αν η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone ειναι μεχρι 50 μέτρα τότε δεν το δηλώνω πουθενά. Αν όμως η εμβέλεια τηλεχειρισμού είναι πάνω απο 50 μέτρα (βάσει προδιαγραφών κατασκευαστή) τότε κανω εγγραφή μεσα απο τον ιστότοπο της ΥΠΑ. www.ypa.gr. Για να μπει κάποιος στην εφαρμογή μπαίνει με κωδικούς taxisnet που σημαίνει οτι κάποιος που δεν εχει αφμ δεν μπορεί να εγγραφεί. Το λινκ την εφαρμογής ειναι το εξής uas.hcaa.gr

 

10. Τι υποχρεώσεις έχω απο την στιγμή που εγγράφω στα Ειδικα Μητρώα της ΥΠΑ;

Σε περίπτωση απώλειας κλοπής η καταστροφής του drone μου οφείλω να το δηλώσω με αντίστοιχο έντυπο και υπεύθυνη δήλωση που ειναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ 
Το ίδιο επίσης δηλώνω (με τον ίδιο τροπο) τυχόν βλάβες ,δυσλειτουργίες ,ελαττώματα ή αλλα συμβάντα που προκάλεσαν ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο προσώπου .

Δηλώνω επίσης οποιαδήποτε μεταβολή των προσωπικών μου στοιχείων οπως και απώλεια κλοπή ή καταστροφή του πιστοποιητικού νηολόγησης του drone μου και οποιασδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό μισθωτικο και λειτουργικό καθεστώς του drone μου .

Επίσης καταχωρώ ηλεκτρονική διεύθυνση για να λαμβάνω ενημερώσεις για τα ΣμηΕΑ απο την υπηρεσία ενημέρωσης του ιστότοπου της ΥΠΑ.

 

11. Σε περίπτωση που θελω να πετάξω πάνω απο 50 μέτρα τι κάνω για να είμαι νόμιμος;

Καταχώρηση του ΣμηΕΑ στην ΥΠΑ μέσω της εφαρμογής. Στη συνέχεια κατάθεση σχεδίου πτήσης για την περιοχή που θέλουμε να πετάξουμε μέσω της εφαρμογής. Αναμένουμε την έγκριση και αφού την πάρουμε ενημερώνουμε τις κατα τόπους αρχές (αστυνομία,λιμενικό,αρχαιολογία ,δήμος κτλ) και αφού πάρουμε και το ΟΚ απο τις αρχές τότε πετάμε το drone μας.

 

12. Ποιά είναι τα όρια πτήσης;

Καταρχάς οφείλω να έχω απευθείας οπτική επαφή με το drone και η πτήση πρέπει να διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 400 πόδια (FT) 120 μέτρα δηλ απο την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας.

 

13. Ποιες ειναι οι προϋποθέσεις για πτήση άνω των 50 μέτρων ;

Καταρχήν εγγραφή στο ειδικό μητρώο .Ο αριθμός νηολογίου που μας έδωσε η ΥΠΑ να γραφτεί πανω στο ΣμηΕΑ με ανεξίτηλο τρόπο. Το σχέδιο πτήσης και η εγγραφή να ειναι εκτυπωμένα γιατί εκεί που μπορεί να είμαστε σε περίπτωση ελέγχου απο τις αρχές μπορεί να μην έχουμε πρόσβαση στο Ίντερνετ .

Επίσης το ασφαλιστήριο - συμβόλαιο αν διαθέτουμε .

 

14. Σε περίπτωση που θελω να ταξιδέψω στο εξωτερικό μπορώ να πάρω το drone μου μαζί στο αεροπλάνο;

Ναι μπορώ αλλα πρεπει να επικοινωνήσω με την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα πετάξω προκειμένου να πάρω οδηγίες για το πως θα τοποθετηθεί το drone ή εξαρτήματα (ειδικα οι μπαταρίες ) του drone μεσα στο αεροπλάνο.

 

15. Αν το έχω δηλώσει το drone στο εξωτερικό τι κανω; Το ξανά δηλώνω στην Ελλάδα;

Ναι το ξαναδηλώνω και σε περίπτωση που δεν έχω ΑΦΜ οφείλω να χρησιμοποιήσω την παρακάτω φόρμα - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ.

 

16. Σε περίπτωση πτώσης του drone, τι ενέργειες κάνω για να έχω μεγαλύτερη ασφάλεια ;

Αποσυνδέω την μπαταρία απο το πεσμένο drone και ελέγχω αν εχει φουσκώσει ή αν ειναι ζεστή η μπαταρία. Την ασφαλίζω μέσα σε ενα δοχείο μεταλλικό έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταφέρω με ασφάλεια. Μεταφέροντας την με το αυτοκίνητο μου την έχω πάντα προσβάσιμη και εν όψει ώστε να μην αναφλεγεί χωρίς να το καταλάβω. Την ανακυκλώνουμε μετά αφού πρώτα την αποφορτίσουμε πλήρως .

Καλό ειναι τότε να εχουμε μαζί μας, όταν πετάμε το drone μας, έναν πυροσβεστήρα χειρός ή μια σακούλα αντιπυρική για lipo.

 

Πηγή: Το άρθρο γράφτηκε από το idrones.gr και αναδημοσιεύτηκε από στο photocontest.gr