Σε αρκετές φωτογραφικές μηχανές έχουμε παρατηρήσει να υπάρχει ένα κυλινδρικό κουμπί στο πάνω μέρος της μηχανής. Το κουμπί ονομάζεται επιλογέας προγραμμάτων και έχει επάνω του γράμματα ή και μερικά εικονογραφήματα. Όλα αυτά αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής μας. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι είναι αυτά τα προγράμματα και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

 

Auto

Όπως το λέει και η λέξη, η μηχανή μας παίρνει την απόλυτη ευθύνη για τη φωτογραφία, αφήνοντάς μας μόνο την επιλογή του κάδρου και του θέματος που θα φωτογραφίσουμε. Η ταχύτητα του κλείστρου, η τιμή του διαφράγματος, καθώς και το ISO θα ρυθμιστούν αυτόματα μετά από τη φωτομέτρηση που θα κάνει η φωτογραφική μας μηχανή. Συνήθως συμβολίζεται με πράσινα γράμματα ή με ένα πράσινο πλαίσιο, ώστε να γίνεται εύκολα διακριτό και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, αφού πρόκειται για το πιο συχνό σε χρήση πρόγραμμα έκθεσης.

 

Προτεραιότητα διαφράγματος

Σε αυτό το πρόγραμμα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε μια σταθερή τιμή για το διάφραγμα, αλλά και να ρυθμίσουμε την τιμή του ISO, αφήνοντας τη μηχανή να επιλέξει αυτόματα την ταχύτητα του κλείστρου. Αλλάζοντας την τιμή του διαφράγματος ελέγχουμε κυρίως το βάθος πεδίου. Προτιμάται όταν ο έλεγχος της εστίασης και του βάθους πεδίου έχει ζωτική σημασία και συμβολίζεται είτε με το γράμμα Α (Aperture Priority), είτε με το Av (Aperture Value).

 

Προτεραιότητα ταχύτητας κλείστρου

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με την προτεραιότητα διαφράγματος, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε την ταχύτητα του κλείστρου και το ISO. Έτσι, η μηχανή μας ρυθμίζει αυτόματα την τιμή του διαφράγματος ώστε να φέρει τη φωτομέτρηση σε ισορροπία. Με αυτήν τη ρύθμιση μπορούμε πλέον να δώσουμε κίνηση σε κινούμενα θέματα αλλά και να τα ακινητοποιήσουμε. Συμβολίζεται με το γράμμα S (Shutter Speed) ή με το Tv (Time Value).
 

 

Program

Μερικοί συχνά το συγχέουν με το Auto, διότι πρακτικά η μηχανή κάνει μόνη της φωτομέτρηση και αποφασίζει τις τιμές κλείστρου και διαφράγματος. Όμως, την ίδια στιγμή μας δίνει τη δυνατότητα να παρακάμψουμε τις εκτιμήσεις που έχει κάνει και να προβούμε σε διόρθωση της έκθεσης. Παράλληλα, ο προσδιορισμός του ISO, όπως επίσης και η επιλογή αυτόματης εστίασης και ενεργοποίησης του φλας βρίσκονται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη. Συμβολίζεται με το γράμμα P.


Manual

Στην επιλογή αυτή όλες οι ρυθμίσεις είναι στο χέρι μας. Πρόκειται για το χειροκίνητο πρόγραμμα έκθεσης της μηχανής και για πρώτη φορά είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη φωτομέτρηση του θέματός μας. Η χειροκίνητη λειτουργία ίσως στην αρχή να φαίνεται πολύ δύσκολη, μετά από αρκετή εξάσκηση όμως θα μας δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Ο συνδυασμός κλείστρου, διαφράγματος και ISO θα μας δώσει τη δυνατότητα για το βάθος πεδίου, την κίνηση, το φως στη εικόνα μας κλπ. Συμβολίζεται με το γράμμα M (Manual).

 

Προγράμματα φωτογράφησης ειδικών θεμάτων

Τα προγράμματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τα βασικά προγράμματα έκθεσης και απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους χρήστες. Τα δημοφιλέστερα από αυτά τα προγράμματα καλύπτουν ανάγκες φωτο­γράφησης τοπίων, πορτραίτων, αθλη­μάτων, νυχτερινών θεμάτων και macro, τα οποία και απεικονίζουν με τη χρήση συμβόλων (πχ. ένα λουλούδι για macro, ένα πρόσωπο για πορτραίτα κλπ). Η μηχανή ρυθμίζει από μόνη της, όχι μόνο το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου, αλλά πολύ συχνά και τον βαθμό κορεσμού των χρωμά­των, το επίπεδο τεχνητής οξύτητας, το επί­πε­δο του κοντράστ, τη λειτουρ­γία αυτόματης εστίασης και την ενεργο­ποίηση του ενσωματωμένου φλας. Ουσιαστικά δεν έχουν κάποια διαφορά από την αυτόματη λειτουργία που είδαμε πιο πάνω, απλά δίνουν κάποιες προ εγκατεστημένες τιμές για την ταχύτητα κλείστρου, διαφράγματος και ISO ώστε να αποτυπωθεί όσο καλύτερα γίνεται το θέμα μας.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα, καθώς και για την ευαισθησία ISO και το βάθος πεδίου που αναφέρθηκαν παραπάνω.