Η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς και δημιουργεί νέες ιδιαίτερες εφαρμογές με την πάροδο του χρόνου. Ξεκίνησε με την camera obsura, συνέχισε δυναμικά με την χημική - αναλογική που καθιερώθηκε και έγινε γνωστή σε όλους και αυτή τη στιγμή έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή, με όλες αυτές τις δυνατότητες που διαθέτει ένας φωτογράφος.

 

 

Στην αναλογική εποχή, ο βασικότερος τρόπος για να αποτυπώσουμε μια εικόνα, ήταν το φιλμ. Όσο απλό κι αν ακούγεται στις μέρες μας, για την τότε εποχή υπήρχε ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο είχε να κάνει με τη διαδικασία εμφάνισης των φωτογραφιών. Ήταν κάτι το οποίο απαιτούσε ειδικό χώρο και γνώση, επιτρέποντας μόνο τους επαγγελματίες να ασχοληθούν με την τέχνη τής φωτογραφίας. Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, μία νέα μηχανή ήρθε να γίνει η μόδα της εποχής και να αλλάξει τα δεδομένα.

 

 

Η στιγμιαία κάμερα είναι ένας τύπος φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιεί αυτό-αναπτυσσόμενη μεμβράνη για να δημιουργήσει μια χημικά αναπτυγμένη εκτύπωση, λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Η Polaroid Corporation πρωτοστάτησε (και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) φιλικές προς τους καταναλωτές στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές και ταινίες, τις οποίες ακολούθησαν αργότερα και άλλοι κατασκευαστές.

Η εφεύρεση των εμπορικά βιώσιμων στιγμιαίων φωτογραφικών μηχανών που ήταν εύχρηστες, πιστώνεται στον Αμερικανό επιστήμονα Edwin Land, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη εμπορική στιγμιαία κάμερα, το μοντέλο 95 Land Camera, το 1948, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη στιγμιαίας ταινίας στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη στιγμιαία κάμερα, που αποτελείται από κάμερα και φορητό, υγρό, σκοτεινό θάλαμο σε ένα ενιαίο διαμέρισμα, εφευρέθηκε το 1923 από τον Samuel Shlafrock.

 

 

Σήμερα, η μόδα αλλάζει ξανά. Πρόβλημα εμφάνισης δεν υπάρχει ως προς τη διαδικασία, καθώς αυτή είναι πιο εύκολη από ποτέ, όμως έχουμε την τάση να βγάζουμε πάρα πολλές φωτογραφίες δίχως να τις εκτυπώνουμε. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε μία ξαφνική στροφή της αγοράς στις αναβαθμισμένες εκδόσεις των μηχανών αυτών.

Το 2009, η Polaroid αποκτήθηκε από την PLR IP Holdings, LLC, η οποία χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Polaroid για την εμπορία διαφόρων προϊόντων, που σχετίζονται συχνά με αυτές τις κάμερες.
 

 

Μεταξύ των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά είναι και η φωτογραφική μηχανή Fuji Instax, καθώς και διάφορες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και φορητοί εκτυπωτές.

 

 

Εσείς έχετε φωτογραφίσει ποτέ με Polaroid; Πείτε μας στα σχόλια!