Σε μία πρωτοφανή ενέργεια προέβησαν χθες, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικές αρχές που συνέλαβαν με χειροπέδες (!) και οδήγησαν στο αυτόφωρο φωτορεπόρτερ εν ώρα εργασίας.

Ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου συνελήφθει όταν κάλυπτε επιχείρηση της αστυνομίας σε κατάληψη στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά, στην περιοχή των Εξαρχείων, κοντά στο Κολωνάκι. 

 

 

Ο φωτορεπόρτερ δήλωσε το Tvxs.gr: "Πήγα στις 4 τα ξημερώματα στην κατάληψη. Δεν είχα πληροφορία ότι κάτι θα συμβεί, αλλά είχα ένα προαίσθημα ότι θα αδειάσουν και ακολούθησα το δημοσιογραφικό μου ένστικτο, όπως κάνω πάντα. Είπα να κοιμηθώ μία ώρα και με ξυπνάει η αστυνομία. Πρόλαβα να δω μόνο ότι είχαν γονατίσει τους πρόσφυγες και τους είχαν βάλει στη σειρά. Ενώ τους λέω ότι είμαι φωτορεπόρτερ, μου κάνουν προσαγωγή. Μου φορούν χειροπέδες και με πάνε στη ΓΑΔΑ. Ε, η προσαγωγή έγινε σύλληψη και κατηγορούμαι για διατάραξη κοινής ειρήνης."

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α "Ημεδαπός προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης".

Την ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α ακολούθησε η ανακοίνωση - καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός της σύλληψης εργαζόμενου της ενημέρωσης για την άσκηση της δραστηριότητάς του.Η εικόνα του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Σταματίου να οδηγείται με χειροπέδες και με κρεμασμένες τις φωτογραφικές μηχανές στον ώμο, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και όχι σε ευνομούμενη δημοκρατία.Απαιτούμε από κάθε υπεύθυνο το σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου στην ενημέρωση, και η Ένωσή μας θα σταθεί απέναντι σε κάθε παραβίασή τους.

 

 

Την ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α σχολίασε με δήλωσή του στο 3pointmagazine ο πρώην πρόεδρος των φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος: "Τι έκανε και διατάραξε την οικιακή ειρήνη, βάραγε κατσαρόλες; Απλά έβγαζε φωτογραφίες" "Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Με βάση το συμβάν αυτό, να υποθέσουμε ότι θα μπορούν πλέον να προσαγάγουν τον οποιοδήποτε φωτορεπόρτερ κάνει τη δουλειά του είτε στον δρόμο είτε σε ιδιωτικό χώρο με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.Το ερώτημα το δικό μου είναι ‘από τη στιγμή που η αστυνομία εκτελούσε τα νόμιμα, τι φοβήθηκε από τις φωτογραφίες μέσα στην κατάληψη;" τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος Σταματίου πήρε τριήμερη αναβολή και την ερχόμενη Πέμπτη είναι η δικάσιμος. "Πάω για να δικαιωθώ. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η φίμωση του τύπου" αναφέρει σε δηλώσεις του.