Ένα από τα είδη φωτογραφίας που αναπτύσσεται γρήγορα στις μέρες μας, γνωρίζοντας όλο και περισσότερους θαυμαστές, είναι η Μινιμαλιστική Φωτογραφία. Ακολουθώντας την ευρύτερη τάση του design προς τον αφαιρετισμό, οι φωτογράφοι αποφασίζουν να δώσουν περισσότερο βάρος στις μεγάλες φόρμες και τους άδειους χώρους, ξεκουράζοντας το μάτι του θεατή.

 

Τί είναι ο μινιμαλισμός

Ο μινιμαλισμός στην τέχνη γενικότερα, αφορά τη σύνθεση ελάχιστων στοιχείων, δηλαδή σχημάτων, χρωμάτων και γραμμών. Σκοπός του είναι να μεταδόσει μια ιδέα, να προκαλέσει κάποιο συναίσθημα ή απλώς να παρέχει μία μοναδική και ιδιαίτερη ματιά. Για μια πετυχημένη μινιμαλιστική φωτογραφία, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σύνθεση, οφείλουν να είναι δυναμικά, να μπορούν δηλαδή από μόνα τους να σταθούν στο κάδρο και να μεταδόσουν επιτυχώς το μήνυμα.

Όπως και κάθε άλλος είδος φωτογραφίας, έτσι και αυτό έχει τις δικές του προκλήσεις, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην αυστηρή επιλογή των στοιχείων του κάδρου. Αυτό ακριβώς είναι που σε ωθεί να δεις τον κόσμο διαφορετικά και να αναζητήσεις κάτι πέρα από το προφανές που έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα μάτια σου.

Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι! Γι' αυτό, ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

 

1. Μάθε να βλέπεις

Οι φωτογραφικές ευκαιρίες βρίσκονται παντού γύρω μας, αλλά είναι πολύ εύκολο να τις παραβλέψεις. Μάθε να σκέφτεσαι "out of the box" αν θες να γίνεις πολύ καλός σε αυτό το είδος. Αναζήτησε σχήματα, φόρμες, μοτίβα και γραμμές μπροστά από κάποιο λιτό φόντο ώστε να αναδειχθούν πιο εύκολα.

 

2. Ψάξε το απλό

Όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο! Μέσα από μία μινιμαλιστική φωτογραφία προκαλείς τον εαυτό σου να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, χωρίς να αλλοιωθεί το νόημα και τη δυναμική της. Σκοπός είναι να παραμείνουν στο κάδρο μόνο τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να περάσουν το μήνυμα.

 

 

3. Δημιούργησε δυνατή σύνθεση

Προσοχή! Το ότι η σύνθεση πρέπει να είναι απλή, δε σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να είναι και φτωχή. Το κλειδί είναι να αφαιρέσεις κάθε στοιχείο που αποσπά το μάτι τού θεατή από το κεντρικό μήνυμα της εικόνας.

 

4. Εντόπισε έντονες γραμμές

Σε κάθε μορφή τέχνης, έτσι και στη φωτογραφία, οι γραμμές παίζουν βασικό ρόλο στη σύνθεση. Έχουν τη δύναμη να καθοδηγούν το μάτι του θεατή στο επιθυμητό σημείο, αλλά και να δίνουν μία αίσθηση βάθους στη δισδιάστατη εικόνα. Σε μια μινιμαλιστική φωτογραφία, οι γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να οριοθετήσουν, να απομονώσουν ή να ενώσουν δύο ή και περισσότερες φόρμες.

 

Φωτογραφία: Ιωάννης Ζορμπάς

 

5. Εντόπισε γεωμετρικά μοτίβα

Μία καλή επιλογή όσον αφορά τη σύνθεση, αποτελούν τα γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Σκάλες, τοίχοι, παράθυρα και τούβλα είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα και ενδεικτικά παραδείγματα.

 

6. Άφησε αρνητικό χώρο

Όλη η ουσία μίας μινιμαλιστικής εικόνας, είναι ο αρνητικός χώρος. Αυτό είναι που την καθιστά επί της ουσίας αφαιρετική. Αρνητικό χώρο μπορείς να δημιουργήσεις αφήνοντας πολύ χώρο στο κάδρο σε έναν μονόχρωμο τοίχο, έναν γαλανό ουρανό ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη και καθαρή επιφάνεια.

 

Φωτογραφία: Ιωάννης Ζορμπάς

 

7. Δημιούργησε αντίθεση

Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μεγάλες φόρμες, είναι σημαντικό να μπορούν να διαχωρίζονται εύκολα μεταξύ τους. Για να συμβεί αυτό, τις περισσότερες φορές, απαιτείται να υπάρχει έντονη αντίθεση (είτε χρωματική, είτε τονική) προκειμένου να διαχωρίζονται ακόμη καλύτερα με μία πρώτη ματιά.

 

8. Αναζήτησε το φως και τη σκιά

Μιας και αναφερθήκαμε σε αντίθεση, ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από το φως και τη σκιά. Αναζήτησε το φώς μέσα στη σκιά και τις σκιές πάνω σε μία φωτεινή επιφάνεια!

 

 

Μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό με θέμα Minimalism που τρέχει στο site μας. Μετουσιώστε τις συμβουλές αυτές σε δικές σας φωτογραφίες και ανεβάστε τις δικές σας συμμετοχές! Επίσης, αν έχετε κάποια άλλη συμβουλή που θα θέλατε να μοιραστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς μας, γράψτε την κάτω στα σχόλια!