Τι είναι το Chromatic Aberration;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε σαν έννοια, αλλά σίγουρα το έχετε προσέξει σε φωτογραφίες δικές σας ή και άλλων φωτογράφων.
Πιο συγκεκριμένα, το Chromatic Aberration παίρνει τη μορφή ενός μπλε/μωβ «περιγράμματος» ή «φωτοστέφανου» γύρω από τα αντικείμενα, όταν έχουμε από πίσω τους έναν φωτεινό ουρανό. Η παρακάτω φωτογραφία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα αυτό που εννοώ:

 

Παρατηρήστε τα μπλε-μωβ «φωτοστέφανα» (μπλε-μωβ βελάκια) γύρω από τα φύλλα και τα καλώδια, καθώς και το πράσινο «φωτοστέφανο» στο αριστερό μέρος των κεραμιδιών (πράσινο βελάκι)


Πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό;

Οι φακοί μας λειτουργούν σαν ένα πρίσμα, διαθλούν το φως σε ακτίνες οι οποίες για να έχουμε σωστή εικόνα πρέπει να συγκλίνουν και να «χτυπήσουν» τον αισθητήρα στο ίδιο σημείο, διαφορετικά έχουμε οπτικά λάθη (artifacts) όπως είναι τα 2 είδη Chromatic Aberration (Longitudinal & Lateral).

Το αποτέλεσμα των Chromatic Aberration, πέραν της δημιουργίας του «φωτοστέφανου» (Halo) που είπαμε γύρω από τις περιοχές με υψηλό luminance contrast (μεγάλη διαφορά επιπέδου φωτεινότητας μεταξύ 2 σημείων) προκαλεί και απώλεια οξύτητας (Sharpness). Το Longitudinal Chromatic Aberration συνηθίζεται να είναι πιο έντονο σε τηλεφακούς και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο κάδρο μας, ενώ το Lateral Chromatic Aberration συναντάται περισσότερο σε normal και ευρυγώνιους φακούς και εμφανίζεται μόνο κοντά στα άκρα του κάδρου.

Το πρώτο είδος έχει καταστεί σχεδόν πλήρως αντιμετωπίσιμο μέσω ειδικών οπτικών μερών στους φακούς μας, ενώ το δεύτερο συνεχίζει να είναι συχνά έντονο στους περισσότερους φακούς και «ελεγχόμενο» στους πολύ καλούς. Αρκετά συχνά για… κακή μας τύχη στην εικόνα μας συνυπάρχουν και τα 2 είδη Chromatic Aberration.
 
Δείτε στην παρακάτω εικόνα ένα παράδειγμα Chromatic Aberration:


Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε: Σε αρκετούς φακούς το φαινόμενο μειώνεται ή και εξαφανίζεται πλήρως κλείνοντας το διάφραγμά μας. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της επιλογής εξουδετέρωσης Chromatic Aberration στο Photoshop ή άλλου προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών.

Συνιστάται βεβαίως για λόγους… οξύτητας να κλείνουμε (όταν δεν είναι απαγορευτικό) το διάφραγμα του φακού μας έστω λίγο, ώστε να μειώνουμε τουλάχιστον το φαινόμενο κατά τη λήψη για να μην χάνουμε ανάλυση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το Photoshop εξουδετερώνει το φαινόμενο αυτό με ένα απλό κλικ στο "Remove Chromatic Aberration” στο παράθυρο Adobe Camera RAW, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα:

 


Αν παρά το κλικάρισμα της εν λόγω επιλογής επιμένει το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας τα sliders μέσα στο μπλε τετράγωνο μπορούμε να το εξαφανίσουμε εντελώς.

Πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία: Αρχικά, κάνετε ζουμ (zoom) σε ένα από τα σημεία τής φωτογραφίας που είναι εμφανές το Chromatic Aberration. Εάν το «φωτοστέφανο» που έχετε είναι μωβ ή πράσινο, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε σταδιακά το Purple Amount ή Green Amount αντίστοιχα (ανάλογα το χρώμα του Fringing που έχετε) μέχρι αυτό να εξαφανιστεί από την φωτογραφία σας.

Αν το χρώμα σας δεν είναι ακριβώς μωβ ή πράσινο και με το πείραγμα των amount sliders δεν αλλάζει τίποτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Purple Hue & Green Hue sliders για να καθορίσετε την απόχρωση του Chromatic Aberration που έχετε και να το εξαλείψετε.

 

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς επηρεάζεται το Chromatic Aberration στον Nikkor AF-S 50mm f/1.8G πειράζοντας το διάφραγμα:

 

 

Stay sharp!