Comatic Aberration, ένα ακόμα ελάττωμα των φακών μας που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον των σοβαρών αστροφωτογράφων και όχι μόνο!

 

Τι είναι όμως και γιατί συμβαίνει;

Αρχικά να πούμε πως εμφανίζεται σε ακτίνες φωτός οι οποίες εισέρχονται στον φακό υπό γωνία, σαν ένα αστέρι π.χ. Το πρόβλημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς εστίασής τους στο ίδιο σημείο στον αισθητήρα της μηχανής μας καθώς εξέρχονται από τον φακό. Το αποτέλεσμα είναι ένας... κομήτης! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Επί της πράξης αν φωτογραφίζαμε π.χ. ένα αστέρι, ένα φωτεινό σώμα, ένα μικρό στρογγυλό LED λαμπάκι, στην φωτογραφία μας θα αποτυπωνόταν σαν ένας κομήτης, δηλαδή η πηγή φωτός μας θα είχε μια θωλή (out of focus, blurry) ουρά.

 

Πού εμφανίζεται και από τι επηρεάζεται;

Όσο πιο μακριά είναι από το κέντρο του κάδρου μας, τόσο πιο έντονο θα είναι το φαινόμενο (μεγαλύτερη και πλατύτερη η ουρά). Αν είναι στο κέντρο ή πολύ κοντά στο κέντρο, ΔΕΝ θα έχουμε καθόλου ουρά μιας και το φαινόμενο Comatic Aberration δεν εμφανίζεται στο κέντρο του φακού. Η ουρά μπορεί να έχει "κέντρο" που φεύγει προς τα έξω ή κοιτάει προς τα μέσα (κέντρο) του φακού.

Όπως και το Chromatic Aberration, το Comatic Aberration επίσης επηρεάζεται από το διάφραγμα που έχουμε επιλέξει. Όσο πιο ανοιχτό τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο, ενώ σε κάθε φακό που πάσχει από αυτό (διότι υπάρχουν και οι φακοί σχεδίασης τύπου Aplanat οι οποίοι δεν πάσχουν από το φαινόμενο αυτό) το Comatic Aberration περιορίζεται καθώς κλείνουμε το διάφραγμα.

Παρακάτω βλέπουμε ένα crop από μια αστροφωτογραφία όπου βλέπουμε το αποτέλεσμα του φαινόμενου Comatic Aberration:

 

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Πέραν από την απλή και αυτονόητη απάντηση "χρησιμοποιώντας έναν φακό Aplanat", υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε πλήρως το φαινόμενο αυτό και τις παρενέργειές του στις φωτογραφίες μας, όπως:

  1. Κλείνουμε το διάφραγμα: δεν το παρακάνουμε όμως γιατί μπορεί να έχουμε άλλες παρενέργειες, όπως π.χ. την απώλεια οξύτητας λόγω του Diffraction.
  2. Πανόραμα: Αν το θέμα και οι συνθήκες μάς το επιτρέπουν, τραβάμε τη φωτογραφία με την μέθοδο του πανοράματος (επί της ουσίας χρησιμοποιούμε μόνο το κέντρο του φακού μας για την κάθε λήψη, και τις ενώνουμε σε μια φωτογραφία στο Photoshop ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών χρησιμοποιούμε)
  3. Επεξεργασία: Αν μιλάμε για αστροφωτογραφία, και έχετε αρκετό χρόνο... και όχι πάρα πολλά σημεία να διορθώσετε, τότε μπορείτε με την βοήθεια του clone stamp tool και αρκετό zoom να εξαφανίσετε τις... ουρές των αστεριών.