Πολλές φορές βλέπουμε μία φωτογραφία και βγάζουμε αυτομάτως συμπέρασμα για το αν είναι εύκολο ή δύσκολο να τραβηχτεί. Συχνά όμως, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσα κρύβονται πίσω από αυτό που βλέπουμε. Γι' αυτό το λόγο, στο άρθρο αυτό, θα ασχοληθούμε με μία φαινομενικά "απλή" levitation φωτογραφία.

Για όσους δε γνωρίζουν τί είναι το Levitation Photography, μπορούν να ρίξουν πρώτα μια ματιά στο αντίστοιχο άρθρο που είχαμε κάνει στο παρελθόν, καθώς και σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο είδος.

 

 

Η ιδέα

Η εικόνα που είδατε πιο πάνω, ξεκίνησε ως μια απλή ιδέα. Μια κοπέλα στον αέρα, με ένα βιολί, στη θάλασσα, με το φως του ανατέλλοντος ηλίου κατά τη λεγόμενη "χρυσή ώρα". Τα στοιχεία αυτά είναι που θα εδίναν έναν "παραμυθένιο" τόνο στην τελική εικόνα, όμως το σημαντικότερο σε όλο αυτό το πρότζεκτ ήταν ο προγραμματισμός. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

 

Η προετοιμασία

Αναζητώντας μια κοπέλα στο ρόλο του μοντέλου, ζήτησα βοήθεια από τη φίλη μου τη Μαρία που είναι μουσικός και παίζει βιολί, θέλοντας να χρησιμοποιήσω ένα άτομο που θα έχει μια φυσική επαφή με το μουσικό αυτό όργανο. Στη συνέχεια, έπρεπε να επιλέξουμε τα ρούχα που θα φοράει, καταλήγοντας εν τέλη σε ένα μακρύ, γαλάζιο φόρεμα για δύο λόγους. Πρώτον διότι χρωματικά ήθελα να δένει με τα χρώματα που πίστευα ότι θα έχει η ατμόσφαιρα εκείνη την ώρα και δεύτερον διότι το μάκρος του φορέματος θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον σκοπό του levitation.

Το επόμενο που χρειαζόταν να βρούμε είναι κάποιο αντικείμενο πάνω στο οποίο θα στηριζόταν το μοντέλο και το οποίο στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Photoshop, θα το αφαιρούσα προκειμένου να δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στον αέρα. Τη λύση έδωσε ο Γιώργος με μία σκάλα, ο οποίος για τις ανάγκες του πρότζεκτ προθυμοποιήθηκε επίσης να αναλάβει και τη βίντεο κάλυψη της φωτογράφησης.

Τέλος, η αναζήτηση της τοποθεσίας ήταν ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, όμως για καλή μου τύχη είχα ήδη κατά νου το κατάλληλο σημείο στην παραλία Σχινιά όπου σκάει το φως. Οπότε το μόνο που χρειαζόταν μετά, ήταν να μάθω τι ώρα ανατέλλει ο ήλιος προκειμένου να είμαστε στο σημείο αυτό τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα.

 

 

Η λήψη

Φτάνοντας στην παραλία συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε παντού μία ομίχλη η οποία έκανε ακόμα πιο "ονειρικό" το σκηνικό, αλλά σε συνδυασμό με το ελάχιστο φως δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την όρασή μας.

Μόλις πέρασε λίγο η ώρα και εμφανίστηκε περισσότερο φως, ξεκινήσαμε να στήνουμε τη σκάλα κοντά στο νερό, κάπου που να μπορούσε να σταθεί χωρίς να την κουνάει το κύμα. Στη συνέχεια, άρχισα να αναζητώ το κατάλληλο σημείο για να στήσω το τρίποδο με τη λύση στην οποία κατέφυγα να είναι και η πιο απλή, τοποθετώντας την κάμερά μου παράλληλα με την ακτή.

 

 

Κάνοντας αρχικά κάποιες δοκιμαστικές λήψεις, καταλήξαμε στο κάδρο και την πόζα, όμως οι ρυθμίσεις παρέμεναν ένα μικρό ερωτηματικό, καθώς το φως εκείνη τη στιγμή ήταν πραγματικά ελάχιστο και σίγουρα θα διέφερε από το φως κατά τη διάρκεια της τελικής λήψης. Επίσης, έχοντας ήδη κάνει κι άλλες φωτογράφησεις κατά τη λεγόμενη "χρυσή ώρα", γνώριζα πως χρειάζονται γρήγορες κινήσεις και αποφάσεις, καθώς το φως μεταβάλλεται αρκετά γρήγορα εκείνη τη χρονική περίοδο.

Όταν, λοιπόν, έφτασε η ώρα, δοκιμάσαμε με τη Μαρία την πόζα στην οποία είχαμε ήδη καταλήξει από τις δοκιμαστικές λήψεις. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: ήταν σχεδόν αδύνατον να στηριχθεί οριζοντίως στη σκάλα χωρίς να πέσει και στην πόζα που είχαμε βρει φαίνοταν πιο πολύ να "κάθεται" παρά να "αιωρείται".

Έτσι, ζήτησα από τον Γιώργο να λειτουργήσει ως στήριγμα για να καταφέρει η Μαρία να οριζοντοποιηθεί λίγο περισσότερο πάνω στη σκάλα και πορεύτηκα με αυτή τη λύση.

 

 

Τέλος, έπρεπε να γίνει μία ακόμη λήψη η οποία θα χρησιμοποιόταν στη συνέχεια στην επεξεργασία για να αντικαταστήσει το σημείο επαφής τού φορέματος με τη σκάλα. Επειδή, όμως, όπως προανέφερα ήταν αδύνατον να στηριχτεί πάνω στη σκάλα με κάποιο άλλο σημείο του σώματός της, η λήψη αυτή δεν έγινε. Ωστόσο, για καλή μου τύχη (και όπως μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό βίντεο που ακολουθεί) τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες στο τέλος, από τις οποίες δανείστηκα το κομμάτι του φορέματος που χρειαζόμουν.

 

Πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη

Όσο και να με παίδεψε αυτή η εικόνα, η αλήθεια είναι πως το τελικό αποτέλεσμα δε με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Ήταν μία δύσκολη προσπάθεια που κατά μεγάλο ποσοστό ήταν επιτυχής, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τη φωτογραφία αυτή ακόμα πιο πετυχημένη, αν είχαν μελετηθεί πιο σωστά.
 

Μαλλιά: Σε μία Levitation φωτογραφία χρειάζεται να εντάξουμε στοιχεία τα οποία να ενισχύουν την αίσθηση της αιώρησης. Ένα από αυτά είναι τα μακριά μαλλιά. Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας αυτό το στοιχείο δεν μπορούσαμε να το έχουμε και το γνωρίζαμε από την αρχή.

Πόζα: Το feeling της αιώρησης θα μπορούσε να αποδοθεί πολύ καλύτερα αν ήταν δυνατόν το μοντέλο να στηριχτεί με την πλάτη πάνω στην σκάλα, να γείρει το κεφάλι προς τα πίσω, να σπάσει τη μέση και να σηκώσει τα πόδια ψηλά. Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατον, και σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούνται πολλαπλές λήψεις για τα διαφορετικά σημεία τού σώματος. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος, με τον φωτισμό να αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για περαιτέρω λήψεις.

 

Απόπειρα στήριξης με την πλάτη, μία επιλογή που τελικά ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί

 

Φωτισμός: Μπορεί ο φωτισμός να ήταν ακριβώς αυτός που είχα φανταστεί (κι ακόμη καλύτερος λόγω ομίχλης), ωστόσο το τόσο μαλακό φως είχε ως αποτέλεσμα το μοντέλο να φωτίζεται ομοιόμορφα. Και που είναι το κακό με αυτό; Δεν βοηθάει στο "δέσιμο" του θέματος με το φόντο. Αν δηλαδή το θέμα φωτιζόταν από τη μία μόνο πλευρά, και στο φόντο φαινόταν ότι το φως έρχεται από την ίδια μεριά, τότε θα είχανε καλύτερο "δέσιμο" μεταξύ τους και δε θα φαινόταν τόσο λες και έχει αποκοπεί από μία τελείως άλλη φωτογραφία και το έχουμε "πετάξει" σε διαφορετικό φόντο.

 

Συμπέρασμα

Όσο απλή και αν μοιάζει μία φωτογραφία, μπορεί να κρύβονται πάρα πολλά πράγματα από πίσω. Αν είναι πετυχημένη, τότε σίγουρα κρύβεται ένας καλός προγραμματισμός. Από κει και πέρα, όπως και σε αυτή τη λήψη, έτσι και σε άλλες, σίγουρα υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν.

Το σημαντικό είναι βάζετε στόχους και νέες δοκιμασίες στον εαυτό σας προκειμένου να βελτιώνεστε!