Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στον κόσμο της φωτογραφίας υπάρχουν κάποιοι μύθοι, κάποιες φράσεις που συνηθίζεται να ακούγονται από δω κι από κει. Πολλοί από αυτούς αποτελούν πλέον άτυπους κανόνες που έχουν εδραιωθεί με τα χρόνια και πολλές φορές παρεξηγούνται από τους φωτογράφους. Για τον λόγο αυτό, πάμε να ξεκαθαρίσουμε μερικούς από αυτούς:
1. Η φωτογραφία είναι εύκολη
Η φωτογραφία μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι εύκολη. Πρακτικά ναι, σίγουρα είναι εύκολο το να σηκώσεις την κάμερα και να πατήσεις ένα κουμπί. Το να καταφέρεις όμως να βγάλεις μία φωτογραφία η οποία να πληροί κάποια αισθητικά κριτήρια, αλλά και κάποιους θεωρητικούς κανόνες, απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και γνώση! Με τον καιρό όλα αυτά μαθαίνονται και γίνονται όλο και πιο εύκολα, αλλά κανένας φωτογράφος δε θα σου πει ότι η φωτογραφία είναι ένα εύκολο επάγγελμα.
2. Μην τραβάς με κακό φωτισμό
Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο που να λέγεται "κακός φωτισμός". Όσο υπάρχει κάποια πηγή φωτός, όσο μεγάλη ή χαμηλή ένταση κι αν έχει, πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα για μία καλή φωτογραφία. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου τραβώντας πάντα στις ιδανικές συνθήκες. Το να μπορείς να αντιμετωπίζεις κάθε περίπτωση φωτισμού, είναι κάτι το οποίο κάθε φωτογράφος οφείλει να γνωρίζει.
3. Να τηρείς πάντα τον "χρυσό κανόνα"
Ο κανόνας αυτός, γνωστός και ως "κανόνας των τρίτων", σε κατευθύνει να τοποθετήσεις τα σημαντικά στοιχεία του κάδρου στο 1/3 της εικόνας. Όσο κι αν αποτελεί θεμελιώδη κανόνα στη θεωρία της φωτογραφίας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κάδρο θα "ζητήσει" από μόνο του κάτι διαφορετικό. Μη διστάσεις να του το προσφέρεις! Οι κανόνες είναι για να σπάνε.
Φωτογραφία: Γιώργος Ξανθινάκης
4. Κράτα τον ορίζοντα παράλληλο
Όταν πρόκειται για φωτογραφία τοπίου "πρέπει" να ο ορίζοντας να είναι ίσιος και παράλληλος με το έδαφος. Αν όμως θέλεις να δώσεις ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα, ειδικά σε φωτογραφία δράσης, ένα θελημένα "στραβό" κάδρο μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ενδιαφέρον, όπως η φωτογραφία πιο πάνω.
5. Μην τραβάς κόντρα στον ήλιο
Ένας κλασσικός μύθος που ακούμε όλοι από μικρά παιδιά. Ειδικά όταν πρόκειται για πορτραίτα, το να τραβάς κόντρα στον ήλιο μπορεί να είναι επικίνδυνο γιατί θα καταλήξεις με μια ανεπιθύμητη σιλουέτα, δίχως να είναι ορατά τα χαρακτηριστικά τού προσώπου. Υπάρχουν όμως κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο όταν τραβάς κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως όταν κρύβεις τον ήλιο πίσω από τα μαλλιά και χρησιμοποιείς ένα fill-in φως για να ισορροπήσεις την εικόνα, φωτίζοντας το πρόσωπο.
6. Το built-in φλας είναι άχρηστο
Αν και δηλώνω υπέρμαχος αυτής της φράσης, πρέπει να παραδεχτώ ότι συγκαταλέγεται στους μύθους τής φωτογραφίας. Τα πενιχρά αποτελέσματα που παράγει οδηγεί τους περισσότερους φωτογράφους στην πλήρη απόρριψή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Το μυστικό είναι να γνωρίζεις πότε και πώς να το χρησιμοποιήσεις. Ο πιο συνηθισμένος χρήσιμος τρόπος του είναι ως fill-in φλας, αλλά και ως trigger για κάποια εξωτερική μονάδα φλας. Μερικοί βέβαια βρίσκουν και πιο πρωτότυπους τρόπους για να αποδείξουν τη χρησιμότητά του.
7. Η επεξεργασία είναι περιττή
Υπάρχουν φωτογράφοι που υποστηρίζουν αρκετά την άποψη αυτή και υπάρχουν κι άλλοι που μέσα από την επεξεργασία αλλάζουν όλη την εικόνα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Μέσα από τα προγράμματα επεξεργασίας μπορείς να ενισχύσεις μια καλή φωτογραφία, δεν μπορείς, όμως, να "σώσεις" μία κακή σύνθεση. Οι περισσότερες καλές φωτογραφίες χρειάζονται απλώς λίγη επεξεργασία για να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο.
8. Να τραβάς πάντα σε Manual
Μπορεί η Manual λειτουργία να σου δίνει κατά κανόνα τον πλήρη έλεγχο στη δημιουργία, ωστόσο δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Πχ. η προτεραιότητα διαφράγματος ή κλείστρου, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα του φωτογράφου.
9. Μία καλύτερη κάμερα θα σε κάνει καλύτερο φωτογράφο
Μην πέσεις ποτέ σε αυτή την παγίδα. Ένας πιο βελτιωμένος εξοπλισμός μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τη δουλειά πιο εύκολα, όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο καλά χειρίζεσαι τον εξοπλισμό που έχεις στη διάθεσή σου. Αφιέρωσε χρόνο να μάθες να χειρίζεσαι όσο καλύτερα γίνεται τον εξοπλισμό που έχεις διαθέσιμο, πριν αποφασίσεις να αγοράσεις καινούριο. Ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο!
10. Πάντα να κρατάς σταθερή την κάμερα
Αν και σε μερικές περιπτώσεις η φράση αυτή ισχύει, καθώς ένα τρίποδο μπορεί να σε βοηθήσει να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες, μία "κουνημένη" λήψη μπορεί να προσδώσει ενέργεια και κίνηση στο κάδρο. Όταν για παράδειγμα το θέμα κινείται, η τεχνική Panning μπορεί να προσθέσει ένα φυσικό θόλωμα με κίνηση στο φόντο, παράγοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αν υπάρχει ένας κανόνας στη φωτογραφία τον οποίο πρέπει να ακολουθείς, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις μία όμορφη εικόνα η οποία να έχει απήχηση. Η θεωρία μπορεί να σου δείξει τον δρόμο για να το πετύχεις αυτό, αλλά πολλές φορές για να παράγεις κάτι το διαφορετικό και το εντυπωσιακό, οφείλεις να ξεφύγεις από αυτό το μονοπάτι!
Υπάρχει κάποιος άλλος μύθος που ακούτε συχνά και πιστεύετε ότι δεν ισχύει; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω!
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!