Diane Arbus, Central Park, New York, 1962

Μία φωτογράφος μεγαλομένη στη Νέα Υόρκη, η Diane Arbus, κρύβεται πίσω από τη δημιουργία αυτής τής χαρακτηριστικής και αναγνωρίσιμης φωτογραφίας που δείχνει ένα νεαρό αγόρι στο Central Park της Νέας Υόρκης να κρατά μία χειροβομβίδα-παιχνίδι.

Η Arbus κυνηγούσε να αιχμαλωτίσει στον φακό της τους περιθωριακούς κατοίκους τής πόλης, δίνοντας περισσότερη σημασία στους πιο περίεργους και ασυνήθιστους που της τραβούσαν την προσοχή.

 

 

Ωστόσο, το αγόρι στη φωτογραφία δε διαφέρει σε τίποτα από κάποιο συνηθισμένο αγόρι τής ηλικίας του. Πρόκεται για τον Colin Wood, γιο τού τενίστα Sidney Wood, τον οποίο περιτριγύριζε αρκετή ώρα η Arbus στο πάρκο, μέχρι που κάποια στιγμή ο μικρός Colin κουράστηκε, και η αγανάκτηση ζωγραφίστηκε άμεσα στο πρόσωπό του. Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία η Arbus εντοπίζει τις ιδιαίτερες στιγμές στις καθημερινές ασχολίες τής ανθρώπινης ρουτίνας. Το κάνει με τέτοιο τρόπο όπου σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά αυτό που βλέπεις είναι κάποιο καθημερινό και συνηθισμένο περιστατικό ή όχι!

 

 

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στις λήψεις της, είναι η έντονη επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ τής ίδιας και του θέματος που έχει απέναντί της, καθώς, αυτό που βλέπει κάποιος στις φωτογραφίες της δεν είναι απλώς αυτό που είδε η ίδια εκείνη τη στιγμή μέσα από την κάμερά της, αλλά και αυτό που βλέπει το άτομο που έχει απέναντί της. Σε μια συνέντευξή της είχε δηλώσει "Μία φωτογραφία πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω πριν από αρκετό καιρό, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο και θα μου ήταν αδύνατο να τους φωτογραφίσω όλους, έτσι θεώρησα ότι αν φωτογράφιζα κάποιους ανθρώπους που είχαν μια γενική εικόνα, θα τους αναγνώριζαν όλοι. Κάτι σαν έναν "συνηθισμένο καθημερινό άνθρωπο" θα μπορούσαμε να πούμε. Όμως παρατήρησα ότι όσο πιο συγκεκριμένος προσπαθείς να γίνεις, τόσο πιο γενικός θα καταλήξεις."

Σε μια άλλη συνέντευξη, 45 χρόνια αργότερα, ο Colin, δήλωσε "Τη θυμάμαι αυτή τη χειροβομβίδα, τη λάτρευα από μικρός και μάλιστα είχα δύο τέτοιες, αλλά ο λόγος που στη φωτογραφία δεν κρατάω τη δεύτερη είναι επειδή την είχα ρίξει από το παράθυρο του δωματίου μου για να δω αν θα εκραγεί το διπλανό οικόπεδο! Ήταν μια περίοδος όπου οι γονείς μου είχαν χωρίσει και επικρατούσε πολύ μεγάλη ένταση στο σπίτι. Η φωτογραφία αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα την αναστάτωση αυτή που υπήρχε στη ζωή μου εκείνη την περίοδο!".

 

 

Η φωτογραφία αυτή πουλήθηκε σε δημοπρασία τον Απρίλιο του 2005 έναντι 408.000 δολαρίων και έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως εξώφυλλο δίσκου για το Καναδέζικο συγκρότημα SNFU, με τίτλο "...And No One Else Wanted To Play".