Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017, ένα DJI Phantom 4, πετώντας κοντά στο Μπρούκλιν, συγκρούστηκε με ελικόπτερο Black Hawk του αμερικανικού στρατού. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ελικόπτερο ήταν ένα βαθούλωμα τεσσάρων περίπου εκατοστών σε έναν έλικα, στην άτρακτο καθώς και σε ένα παράθυρο, ωστόσο προσγειώθηκε με ασφάλεια.

 

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Μεταφορών (NTSB) εξέδωσε δελτίο τύπου για το συμβάν. 

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη του Phantom από ένα τμήμα του drone το οποίο κόλλησε μετά τη σύγκρουση σε έναν ανεμιστήρα του ελικοπτέρου. Το serial number του drone βρέθηκε πάνω στο τμήμα αυτό και η DJI βοήθησε στον εντοπισμό του κατόχου.

 

 

Επρόκειτο για τον Vyacheslav Tantashov ο οποίος θέλησε να πετάξει πάνω από την Νέα Υόρκη. Απογείωσε το Phantom έφτασε σε ύψος 85 περίπου μέτρων, χωρίς φυσικά να έχει οπτική επαφή με το drone.

Αφού πιλοτάρισε για κάτι παραπάνω από 4 χιλιόμετρα (!) μακριά από το σημείο απογείωσης, ο Tantashov "κάλεσε" το Phantom πίσω στη βάση του. Το drone δεν γύρισε ποτέ αφού είχε προσκρούσει στο ελικόπτερο. 

Σύμφωνα με το NTSB, δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν χαμηλή πτήση σε ύψος 100 μέτρων, όταν ο συγκυβερνήτης του ενός είδε το Phantom και παρ' όλους τους ελιγμούς δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκρουση.

 

 

Τι συνέβη τελικά;

Όταν ο Tantashov ενεργοποίησε την επιστροφή του Phantom, αποσυνδέθηκε και από την εφαρμογή της DJI "GO 4", μέσω της οποίας θα ειδοποιούταν για τα ελικόπτερα που βρίσκονταν στην περιοχή. Η εφαρμογή θα τον ενημέρωνε για τον Προσωρινό Περιορισμό Πτήσης (TFR), και πιθανώς να είχε αποφύγει τη σύγκρουση.

Από τη μεριά του, το NTSB κατέληξε σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι o χειριστής του drone δεν είδε το ελικόπτερο λόγω του ότι ήταν εκτός του οπτικού του πεδίου και δεύτερον, ότι ο κάτοχος του Phantom είχε ελλειπή γνώση των κανονισμών που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις.