Πέθανε το ξημέρωμα της Κυριακής ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης, επικεφαλής του πρακτορείου Reuters σε Ελλάδα και Κύπρο και βραβευμένος με Pulitzer.

Σε ηλικία 58 χρονών, έχασε τη μακρά μάχη που έδινε με τον καρκίνο και απρόσμενα ήρθε στην επιφάνεια η δυσάρεστη και σοκαριστική αυτή είδηση.

Αναμφίβολα ήταν ένας από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους του κόσμου, από τους πιο αναγνωρισμένους αλλά και τους πιο αγαπητούς, εδώ στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες του μιλούν στη ψυχή πολλών ανθρώπων, εμπνέουν - θα συνεχίσουν να το κάνουν, χιλιάδες ή εκατομμύρια φωτογράφους ανά τον κόσμο.

 

 

Ο Γιάννης σε ομιλίες και συνεντεύξεις του, δήλωνε παθιασμένος με αυτό που έκανε. "Μία τέτοια δουλειά, θέλει πάθος και ψώνιο" είχε πει χαρακτηριστικά. Και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται όχι μόνο μέσα από τις λήψεις του, αλλά και τη σκληρή δουλειά, τις διακρίσεις, τους τίτλους και τα βραβεία που κατάφερε να αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου απευθύνει «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:  

«Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του, απεβίωσε χτες στην Αθήνα μετά από πάλη με τον καρκίνο. Ήταν 58 ετών.   Νοιώθοντας συντριβή για τον αδόκητο θάνατό του, τα μέλη της ΕΑΞΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο οποίο εργάστηκε και διακρίθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια.  

Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης.   Το να πει κανείς ότι απλώς τα κάλυψε με τον φακό του, θα ήταν πολύ φτωχό. Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα - από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη.  

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.   Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.  

Πέρα από την πολυσχιδή και δημιουργική δουλειά του, ο Γιάννης ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της ΕΑΞΤ. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.   «Είμαι εκεί για να καταγράφω τις καλύτερες και τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας», είπε κάποτε. Ας μείνουν αυτά τα λόγια ως παρακαταθήκη του.   Tο ΔΣ της ΕΑΞΤ».

 

 

Ο Γιάννης Μπεχράκης δεν φοβόταν να μιλήσει για τον θάνατο. 

"Ξέρω πολύ καλά ότι μέσα στη δουλειά μου υπάρχουν πολλοί σοβαροί κίνδυνοι. Μια από τις πιο επικίνδυνες αποστολές ήταν το 2000 όταν τραυματίστηκα σε ενέδρα στη Σιέρα Λεόνε. Εκεί έχασε τη ζωή του ο πολύ καλός μου φίλος Kurt Schork όπου οι σφαίρες σταμάτησαν στο σώμα του και δε σκοτώθηκα εγώ" 

Η εν λόγο ιστορία, ήταν και το επίκεντρο της ομιλίας τους στο TEDxAthens το 2013:

 

 

Από εχθές όπου η είδηση έγινε γνωστή, ο προσωπικός του λογαριασμός στο Facebook λαμβάνει συνεχώς μηνύματα αποχαιρετισμού.

Ευχόμαστε κι εμείς ολόψυχα, συλλυπητήρια και δύναμη στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του. Αντίο Γιάννη..