Ο φακός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια τού εξοπλισμού μας και μερικές φορές πιο ακριβός και από την ίδια μας τη μηχανή. Μιας και πρόκειται για κάτι ακριβό, πολλές φορές - λόγω περιορισμένου budget - κοιτάμε και την αγορά των μεταχειρισμένων.

Η αγορά αυτή έχει πολλές φορές μεγάλες ευκαιρίες, αλλά εξίσου πολλές μπορεί να είναι και οι παγίδες που κρύβονται. Γι' αυτό, παρακάτω θα δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε ώστε να μην καταλήξετε σε μία λάθος αγορά.

 

Ας ξεκινήσουμε:

 

1. Χτυπήματα ή γρατζουνιές. 

Ελέγχουμε προσεκτικά το εξωτερικό κομμάτι του φακού, ώστε να είναι απαλλαγμένο από σκόνες και γραντζουνιές. Πολλές φορές υπάρχουν μικρές αμυχές στο εμπρός κομμάτι του φακού, που ναι μεν δεν επηρεάζει τη φωτογραφία, αλλά μπορεί να είναι ένας παράγοντας για επιπλέον μείωση στην τιμή αγοράς.

 

2. Προσοχή στα κρύσταλλα! 

Αφού ελέγξουμε το εξωτερικό μέρος πάμε στο εσωτερικό. Χρησιμοποιούμε κάποια έντονη πηγή φωτός ώστε να δούμε εσωτερικά τον φακό για τυχόν σκουπίδια, ίχνη, σκόνες και μούχλα, η οποία μπορεί να είναι καταστροφική για τα κρύσταλλα του φακού.

 

3. Ομαλό focus & zoom

Τα δαχτυλίδια του ζουμ και της εστίασης δεν πρέπει να μαγκώνουν κατά την περιστροφή, αλλά ούτε να είναι υπερβολικά χαλαρά. Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτα ίδιο σε κάθε φακό. 

 

4. Δαχτυλίδι διαφράγματος

Αν ο φακός διαθέτει δαχτυλίδι διαφράγματος κοιτάμε να μεταφέρονται σωστά οι πληροφορίες στο σώμα της μηχανής μας.

 

 

5. Το εσωτερικό του φακού 

Κουνάμε τον φακό μήπως και υπάρχει κάποιος μηχανικός θόρυβος ή κάποιο κομμάτι που έχει σπάσει.

 

6. Σπείρωμα φίλτρων & lens hood. 

Ελέγχουμε καλά το κομμάτι πάνω στο οποίο προσαρμόζεται το φίλτρο και αν μπορούμε δοκιμάζουμε την εγκατάσταση κάποιου φίλτρου. Η ζημιά στο σπείρωμα πολλές φόρες δεν μπορεί να διορθωθεί.

 

7. Image Stabilization

Αν ο φακός διαθέτει οπτική σταθεροποίηση κάνουμε μια σειρά λήψεων στο χέρι με ενεργοποιημένο, απενεργοποιημένο το σύστημα ώστε να δούμε εάν λειτουργεί σωστά.

 

8. Μοντούρα και ηλεκτρονικές επαφές. 

Ελέγχουμε την καλή κατάσταση της μοντούρας και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών επαφών για τυχόν σημάδια διάβρωσης ή χτυπημάτων.

 

9. Εστίαση 

Τοποθετούμε τον φακό στο σώμα και ελέγχουμε αν εστιάζει σωστά και αν ανταποκρίνεται όσο γρήγορα πρέπει στις εναλλαγές κάδρου.

 

Πέρα από αυτούς τους βασικούς 9 παράγοντες, εάν πρόκειται να αγοράσετε κάποιον πραγματικά ακριβό φακό, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή κάποιο κατάστημα service πριν τον αγοράσετε. Αξίζει να επενδύστε ένα μικρό ποσό, πριν επενδύσετε όλα τα χρήματα στην αγορά.