Πανικός επικράτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διάδοση ψεύτικων εικόνων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας μια έκρηξη κοντά στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι εικόνες αυτές έγιναν viral στο Twitter, καθώς διαδόθηκαν από πολλούς λογαριασμούς με μπλε επαληθευμένο σήμα, προκαλώντας σύγχυση και οδηγώντας σε προσωρινή πτώση του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο λογαριασμός με μπλε επαληθευμένο σήμα "Bloomberg Feed" ανέφερε ψευδώς ότι συνδέεται με το Bloomberg News και δήλωνε: "Μεγάλη έκρηξη κοντά στο συγκρότημα του Πενταγώνου στην Washington D.C.". Αν και το twitter αργότερα αφαίρεσε το tweet, είχε ήδη μοιραστεί από επαληθευμένους λογαριασμούς με εκατομμύρια ακόλουθους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, ο επίσημος λογαριασμός Twitter της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Arlington διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία έκρηξη στο Πεντάγωνο.

 

 

Αν και με μια πιο προσεκτική ανάλυση των εικόνων θα ήταν εύκολο να διαπιστωθεί ότι ήταν πλαστές, αυτό δεν εμπόδισε την είδηση να γίνει viral και να προκαλέσει πανικό στον κόσμο.

Το παραπάνω γεγονός είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη φωτογραφία και τον τομέα του φωτορεπορτάζ. Η AI μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που φαίνονται αληθινές και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι συνέβησαν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν ποτέ.

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουμε την ακρίβεια των εικόνων και των γεγονότων πριν τις πιστέψουμε και τις μοιραστούμε με άλλους.