Πολλοί από εμάς απαθανατίζουμε τις στιγμές μας με τη φωτογραφική μας μηχανή ή το κινητό μας τηλέφωνο, αλλά συχνά οι φωτογραφίες μας δεν αποτυπόνωνται όπως ακριβώς επιθυμούμε.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα πράγματα όπως έλειψη φαντασίας, γνώσης ή εμπειρίας. Το σημαντικότερο όμως και πιο βασικό πράγμα με το οποίο πρέπει να ξεκινήσετε, είναι η σύνθεση του κάδρου σας.

Η σύνθεση του κάρδου θα σας βοηθήσει να μάθετε που και πως πρέπει να τοποθετήσετε τα αντικείμενά σας μέσα στη φωτογραφία ώστε να έχετε ενα καλό τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Πάμε να δούμε μερικές βασικές συμβουλές λοιπόν:

 

Κάντε χρήση των κατάλληλων κανόνων σύνθεσης

Η καλή σύνθεση μιας φωτογραφίας απαιτεί τη χρήση κανόνων σύνθεσης, όπως ο κανόνας των τρίτων ή η προοπτική. Εκμεταλλευτείτε και εφαρμόστε τους κανόνες σωστά για να βελτιώσετε τη σύνθεση της φωτογραφίας σας.

 

Καθαρίστε το πλάνο 

Πριν από τη λήψη μιας φωτογραφίας, βεβαιωθείτε ότι το πλάνο είναι λιττό και χωρίς ανεπιθύμητα στοιχεία. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αποτύπωση του θέματος και στη βελτίωση της σύνθεσης της φωτογραφίας σας.

 

Χρησιμοποιήστε το φως σωστά

Το φως είναι ζωτικής σημασίας για τις φωτογραφίες. Μπορείτε να βελτιώσετε ολόκληρρη την σύνθεση του κάδρου σας, έχοντας έναν σωστό φωτισμό στη φωτογραφία σας. Φωτίστε προσεκτικά το κεντρικό σας αντικείμενο και στείλτε τα μάτια του θεατή ακριβώς εκεί!

 

 

Κανόνες τρίτων 

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες σύνθεσης είναι οι κανόνες τρίτων. Αυτός ο κανόνας αναφέρεται στο να χωρίσετε την εικόνα σας σε τρία οριζόντια και τρία κάθετα μέρη και να τοποθετήσετε τα κυριότερα θέματα της εικόνας στους σταυρούς ή στα σημεία τομής των γραμμών. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας ισορροπημένης και ενδιαφέρουσας εικόνας.

 

Προσθέστε βάθος 

Μια καλή σύνθεση δημιουργεί βάθος και διάσταση στη φωτογραφία. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας σωστά το βάθος πεδίου μέσω του διαφράγματος, του σωστού φακού και της απόστασή σας από το θέμα. Βρείτε την χρυσή τομή στο θόλωμα του background και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε.

 

Αρχή και τέλος 

Μια καλή σύνθεση πρέπει να έχει ένα καθαρό και σαφή σημείο αρχής και τέλους. Προσπαθήστε να οργανώσετε τη φωτογραφία σας έτσι ώστε να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα ή αντικείμενο που καθοδηγεί το βλέμμα του θεατή.

 

Ελπίζουμε αυτές οι βασικές συμβουλές να σας βοήθησαν.

Πειραματιστείτε και γράψτε μας για τα αποτελέσματα των λήψεών σας!