Είστε έτοιμοι για τη μεγαλύτερη αστροφωτογραφική πρόκληση;

Η βροχή μετεώρων ή βροχή διαττόντων όπως είναι και η επίσημη ονομασία, έρχεται στις 12 Αυγούστου του 2017. Ο νυχτερινός ουρανός θα λάμψει καθώς πολλά από αυτά τα ουράνια σώματα θα "πέφτουν" με πολύ συχνό ρυθμό, καθιστώντας έτσι την βραδιά του Σαββάτου ιδανική για αστροφωτογραφικές δοκιμές! 

Η ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωρειδών εντάσσεται στην εμφάνιση των λεγόμενων «Περσείδων» κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. Το φαινόμενο αυτό συνήθως κορυφώνεται στις 9 με 13 Αυγούστου. 

 

Η φωτογραφία ανήκει στον David Kingham

 

Ο κατάλληλος χρόνος για να φωτογραφίσετε τις Περσείδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα όπως αυτό, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός. Ένας καλός τρόπος για να προετοιμαστείτε, είναι να βρείτε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, χωρίς φωτορύπανση. Κατά την ώρα αιχμής των διαττόντων το φεγγάρι πιθανώς να δυσκολέψει την καταγραφή τους, λόγω του φωτός.

Για να βρείτε της Περσείδες, παρατηρήστε ανάμεσα στο ακτινοβόλο σημείο, το οποίο θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού και στο ζενίθ. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το πρόγραμμα Stellarium. Να βάλετε την περιοχή, ημερομηνία, ώρα και να βρείτε το σημείο.

 

 

Η φωτογράφισή τους είναι λίγο θέμα "τύχης" καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την περιοχή του ουρανού όπου θα εμφανιστούν. Αυξάνουμε τις πιθανότητες όμως να πετύχουμε διάττοντες, αν ο φακός μας καλύπτει μεγάλη περιοχή του ουρανού.

Η καλύτερη λύση είναι να βάλουμε μια φωτογραφική μηχανή τύπου DSLR με ευρυγώνιο φακό να κάνει διαδοχικές λήψεις μεγάλης διάρκειας στην περιοχή ανάμεσα από τον Περσέα και το ζενίθ όπως είδαμε και παραπάνω, ελπίζοντας να καταγράψουμε κάποιον διάττοντα.

 

Ευχόμαστε καλή τύχη και καλές αστροφωτογραφίες! Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις λήψεις σας με την κοινότητα του Photo Contest

Φωτογραφία άρθρου : mLu.fotos

Πηγη: Space.com