Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές τους λήψεις!
Στο τελευταίο project του Πέτρου Σοφικίτη με όνομα "Hinterland" πρωταγωνιστούν πέντε χαρακτήρες. Ο θεατής είναι "αυτόπτης μάρτυρας" της εσωτερικής κατάστασής τους. Θα τους δούμε σε απόμερα υποφωτισμένα μέρη να αναζητούν μια καινούρια κατεύθυνση για τη ζωή τους. Η έκθεση του συγκεκριμένου project παρουσιάστηκε πέρσι στη Νέα Υόρκη και φέτος παρουσιάζεται αυτή την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στην γκαλερί Kontaki, στην Αθήνα. Το Photo Contest θα βρίσκεται εκεί! Παρακάτω θα πάρουμε μία πρώτη γεύση.
Βιογραφικό
Ο Πέτρος Σοφικίτης ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα 13 του χρόνια. Το μικρόβιο υπήρχε νωρίτερα λόγω του πατέρα του που είναι επαγγελματίας φωτογράφος, ο οποίος ήταν και είναι πρότυπο για εκείνον και τον αδερφό του Κωνσταντίνο Σοφικίτη. Ξεκίνησε να σπουδάζει φωτογραφία το 2004 αλλά κατέληξε να πάρει πτυχίο πάνω στον κινηματογράφο. Το 2008 λοιπόν γύρισε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται στο οικογενειακό φωτογραφείο. Χρόνο με τον χρόνο και μπαίνοντας στην επιχείρηση και ο αδερφός του Κωνσταντίνος, ξεκίνησαν να αναπτύσουν τον τομέα των φωτογραφικών υπηρεσιών. Σήμερα, ο Πέτρος και ο Κωνσταντίνος εργάζονται πλέον κυρίως στη βιομηχανία του γάμου και στον ελεύθερό τους χρόνο δουλεύουν πάνω σε προσωπικά project. Ένα από αυτά πρόκειται να σας παρουσιάσουμε παρακάτω.
Ο Πέτρος Σοφικίτης μιλάει στο photcontest.gr
"Την ιδέα για αυτό το project τη δούλευα για σχεδόν μια πενταετία. Είχα επηρεαστεί πάρα πολύ από την Kristy Mithell και τον David LaChapelle. Ήθελα να δημιουργήσω κι εγώ μια δική μου σειρά χαρακτήρων που είχα σκεφτεί. Ξεκίνησα με 10 χαρακτήρες που είχα στο μυαλό μου και στο τέλος κατέληξα με έναν, τον κλόουν. Με αφορμή τον κλόουν δημιούργησα άλλους τέσσερις που στην πορεία πήραν μία πιο σουρεαλιστική διάσταση."
"Ξεκινώντας λοιπόν, να φωτογραφίζω για αυτό το project, δημιούργησα μία σειρά φωτογραφιών που το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε σε σχέση με αυτό που είχα σκεφτεί στην αρχή. Η φωτογραφία, όμως, με τον κλόουν ήταν η εξαίρεση. Μέσα από μία σειρά 60-70 φωτογραφιών, αυτή ανταποκρινόταν ακριβώς σε αυτό που είχα στο μυαλό μου. Έτσι, μου έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσω να τελειοποιώ την ιδέα μου."
"Από όλους τους χαρακτήρες, ο κλόουν είναι ο πιο ρεαλιστικός και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει "κρυφά μηνύματα". Στην ουσία αυτό που βλέπουμε είναι ένας καλλιτέχνης που δεν έχει πετύχει και είναι βυθισμένος και παγιδευμένος στην αποτυχία του, σκεπτόμενος τι πήγε λάθος."
"Επειδή το project έχει σκοπό να βάλει τον θεατή στο εσωτερικό των χαρακτήρων και επειδή σε αυτό επικρατεί μία ομίχλη, αυτό ήθελα να το αποδώσω με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ωστόσο, επέλεξα να φωτογραφίσω μέρα μεσημέρι και με τη χρήση φλας και κατάλληλων ρυθμίσεων να αποδώσω τη συγκεκριμένη υφή. Το φως λειτουργεί ως οδηγός λύτρωσης. Η κατεύθυνση από την οποία προέρχεται η πηγή φωτός ίσως και να είναι η λύση στο πρόβλημά τους."
"Για τις ανάγκες του φωτισμού χρησιμοποίησα το σύστημα της Para Broncolor. Σε όλες τις εικόνες της σειράς χρησιμοποίησα το ίδιο φλας σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Σε γωνία περίπου 45 μοίρες από τους χαρακτήρες και αντίστοιχα σε κλίση 45 μοιρών της κεφαλής σε σχέση με το τρίποδο. Με αυτό τον τρόπο ήθελα να δημιουργήσω το "Φως Rembrandt" το οποίο παραπέμπει στην αναγεννησιακή ζωγραφική."
"Λόγω έλλειψης χρόνου κατάφερα να ολοκληρώσω τη σειρά αυτών των φωτογραφιών μετά από δύο χρόνια που όμως αυτό βοήθησε στην εξέλιξη και στην ωρίμανση του project. Στη διάρκεια των φωτογραφήσεων υπήρξαν αρκετές απογοητεύσεις, αλλά με υπομονή και επιμονή στο τέλος κατάφερα να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν έπρεπε, λοιπόν, να δώσω μία συμβουλή στους νέους φωτογράφους αυτή θα ήταν ότι η απογοήτευση δεν είναι καλός σύμβουλος."
Βρείτε περισσότερη δουλειά του Πέτρου Σοφικίτη στο προφίλ του στο Instagram ή στην προσωπική του ιστοσελίδα. Δίνουμε ραντεβού στην έκθεση του Πέτρου Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Kontaki, στην Αθήνα.
Για να γράψετε κάποιο σχόλιο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε!